Un assagista alemany assegura que Déu té un 62% de probabilitats d'existir


Berlín.- 

La probabilitat que Déu existeixi és del 62%, segons el càlcul fet pel periodista i assagista alemany Thomas Vasek a partir d'una fórmula creada fa 250 anys pel pastor presbiterià anglès Thomas Bayes.

Amb el seu càlcul personal, Vasek mira de trobar almenys una sortida parcial a un problema que ha ocupat una infinitat de pensadors al llarg dels segles.

Tots els esforços per provar racionalment l'existència de Déu, segons Vasek, han desembocat en el fracàs i ja al segle XVII Blaise Pascal -que era matemàtic, físic, teòleg i un jugador apassionat- creia que es tractava d'una qüestió davant la qual no quedava cap més possibilitat que apostar a cegues.

Les probabilitats de Pascal

Vasek, que segueix de prop les reflexions fetes pel físic Stephen D. Unwin en el seu llibre La probabilitat de l'existència de Déu, no s'acontenta amb una aposta a cegues i intenta precisar una mica la possibilitat de les hipòtesis sobre la qüestió.

Per a això, Vasek usa el càlcul de probabilitats, disciplina que Pascal va contribuir decisivament a desenvolupar, i exposa les seves conclusions en un assaig que publica la revista científica alemanya PM en la pròxima edició.

Com a punt de partida, Vasek assumeix que la probabilitat que existeixi Déu és d'un 50%, cosa que, segons admet, és una manera de dir que no es té ni la més remota idea de quina és la resposta més adequada, ja que la hipòtesi contrària s'assumeix com a igualment probable.

Àmbits que sumen i resten

A partir d'aquest punt de desconcert absolut, s'examinen cinc àmbits d'indicis per veure si aquests enforteixen una hipòtesi o l'altra.

El primer d'aquests àmbits és tot el que està relacionat amb l'origen de l'univers i, a partir del fet evident que l'univers existeix, es formula la pregunta de si el seu sorgiment hauria estat més o menys possible amb l'existència de Déu o sense.

En això, es veu com "alguna cosa més possible" que l'univers hagi estat creat per Déu que no pas que hagi sorgit del no-res, i així la probabilitat de l'existència d'un ésser suprem augmenta a un 67%.

En el segon àmbit, tot el que té a veure amb el fet que el cosmos té un ordre, també augmenta la probabilitat de l'existència de Déu. Si les condicions físiques del nostre món, segons Vasek, canviessin només mínimament, aquest es col·lapsaria, cosa que no obstant no passa.

Univers improbable

"Vivim en un univers improbable", diu Vasek, i per fer-lo una mica més probable -i en vista que sembla existir- opta per augmentar la probabilitat de l'existència de Déu al 80%.

El tercer àmbit és tot el que té a veure amb l'evolució, cas en què es veuen les dues hipòtesis -que Déu existeixi i hagi desfermat el procés d'evolució o que aquest sigui autosuficient- com igualment factibles. Això fa que la probabilitat que Déu existeixi no canviï.

El quart àmbit -el relacionat amb l'existència del bé i del mal moral-, no obstant, li clava un cop molt dur a la hipòtesi que Déu existeix. Encara que l'evident possibilitat que tenim els éssers humans de reconèixer el bé augmenta una mica la probabilitat de l'existència de Déu, l'existència del mal la reduieix fins al 45%.

Experiències místiques i religioses

Només l'últim àmbit d'indicis, el relacionat amb l'evidència de que al llarg de la Història hi ha hagut moltes persones que han tingut experiències místiques i religioses, fa que la probabilitat de l'existència de Déu torni a augmentar fins a posar-se en un 62%.

El resultat de Vasek corregeix a la baixa el d'Unwin, que en el seu llibre publicat el 2005 havia arribat a la conclusió que la probabilitat que Déu existeixi és del 67%.

En tot cas, arriba a una situació una mica més confortable que la de Pascal, que no veia cap més sortida que la d'apostar a cegues i només podia justificar la seva decisió de creure en Déu dient que, si l'encertava, l'esperava un benefici etern, mentre que el risc de perdre l'aposta era pràcticament inexistent.

Font: EFE

15-11-2006


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image