Les dragones de Komodo es reprodueixen sense ser fecundades per un mascle


Londres.- 

Científics britànics han descobert que les femelles de dragó de Komodo, els llangardaixos més grans del món, de fins a gairebé tres metres i uns 90 quilos de pes, són capaços de reproduir-se sense ser fecundades per un mascle.

Els especialistes, que relaten la seva investigació en el número d'aquesta setmana de la revista científica Nature, han detectat aquest procés de reproducció asexual, conegut com a partenogènesi, en dues femelles de l'espècie en perill d'extinció que vivien en captivitat en dos zoos britànics aïllades dels mascles.

El cas de Flora i Sungai

Flora, que viu al zoo de Chester (Anglaterra), va pondre el maig passat una niuada de 25 ous, dels quals 11 semblaven ser viables, sense que s'hagués trobat mai abans amb un mascle d'aquesta espècie. Tres dels ous es van fer malbé, però els altres vuit van continuar desenvolupant-se amb normalitat i s'espera que s'obrin al gener, ja que el període d'incubació en aquesta espècie oscil·la entre set i nou mesos.

Sungai, que habitava al zoo de Londres, va pondre ous dos anys i mig després del seu últim contacte amb un mascle. Les seves cries, que van néixer set mesos i mig després, es troben sanes.

Pare i mare a la vegada

Els investigadors, dirigits per Phill Watt, de la Universitat anglesa de Liverpool, han sotmès a "proves de paternitat" la niuada de les dues femelles i han descobert que el genotip combinat general de la ventrada reproduïa exactament el de la seva progenitora, és a dir, que Flora i Sungai eren a la vegada "pare" i "mare" de les cries.

"Encara que se sap que altres espècies de llangardaix són capaços de fecundar-se a si mateixos, aquesta és la primera vegada que es té constància d'aquest procés en un dragó de Komodo", ha explicat Kevin Buley, coautor de l'article, en un comunicat divulgat pel zoo de Chester.

Evitar la partenogènesi

Segons els científics, el fet que s'hagin produït dos casos de partenogènesi en dos zoos diferents suggereix que aquesta estratègia reproductiva podria no ser una cosa inusual quan els dragons de Komodo es troben aïllats. Per l'expert, els zoològics que compten amb exemplars de dragó de Komodo no haurien de tendir a separar els mascles de les femelles, amb la finalitat d'evitar que es desencadenin processos de partenogènesi i la conseqüent reducció de la diversitat genètica.

Buley ha considerat que el descobriment té "implicacions molt importants" per comprendre com els rèptils són capaços potencialment de colonitzar noves àrees. "Teòricament, una femella de dragó de Komodo al seu hàbitat natural podria arribar nedant a una nova illa i fundar una població de dragons completament nova", ha afegit.

Es calcula que queden arreu del món menys de 4.000 dragons de Komodo (Varanus komodoensis), en la seva majoria a les illes indonèsies de Komodo, Flores i Rinca.

Font: EFE

20-12-2006


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: faig un treball i no trobu infurmacio en lloc, majudarieu ? necessitu saber on viu i ke menja.
kaka, 03/04/2008


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image