Una femella de dragó de Komodo té 5 cries sense ser fecundada per un mascle


image

Londres.- 

Una femella de dragó de Komodo, els llangardaixos més grans del el món, ha tingut cinc cries sense necessitat de ser fecundada per un mascle, esdeveniment que ha aportat una gran dosi d'esperança a la reproducció en captivitat d'espècies en perill d'extinció.

Flora, com es diu l'animal del zoo de Chester (nord d'Anglaterra), va pondre el maig passat 11 ous sense que haver estat creauda amb un mascle de la seva espècie.

Segon cas de reproducció asexual

Les primeres cinc cries a sortir de la closca després de vuit mesos de gestació s'han convertit en en cinc dragons d'entre 40 i 45 centímetres de llargada i un pes que oscil·la entre els 100 i els 125 grams.

Es tracta del segon cas documentat de reproducció asexual en dragons de Komodo, un procés conegut com a partenogènesi, que es va registrar per primera vegada l'abril passat al zoo de Londres, quan Sungai va pondre ous dos anys i mig després del seu últim contacte amb un mascle.

"Flora ignora l'emoció que ha causat el seu part, i nosaltres estem encantats d'anunciar que ja és mare i pare a la vegada", ha afirmat després del naixement dels dragons l'encarregat del zoo de Chester, Kevin Buley.

Esperança per a les espècies en perill d'extinció

Segons recollia un grup de científics britànics en el número de desembre de la revista Nature, el fet que s'hagin produït dos casos de partenogènesi en dos zoos diferents suggereix que aquesta facultat de fecundar-se a si mateixos podria no ser una cosa inusual quan els dragons de Komodo es troben aïllats.

Els casos dels dos zoos britànics poden tenir conseqüències de gran abast per a les espècies en perill d'extinció, perquè la cria en captivitat podria assegurar la supervivència dels 4.000 dragons de Komodo que viuen al seu hàbitat natural, llangardaixos que en l'edat adulta poden arribar a fer tres metres i a pesar fins a noranta quilos.

Els científics, que de moment desconeixen si la femella de Komodo ha tingut sempre la capacitat de reproduir-se sense necessitat d'un mascle o si es tracta d'un nou desenvolupament evolutiu, xifren en 70 les espècies que han registrat casos de partenogènesi, entre les quals s'inclouen serps i sargantanes.

Foto: una de les cries nascudes al zoo de Chester. / Reuters

Tema relacionat:

Los dragones de Komodo se reproducen por autofecundación

Font: EFE

24-01-2007


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image