Multen un ginecòleg per haver aconsellat a una dona que «s'hi posés» una albergínia


Barcelona.- 

La secció tercera penal de l'Audiència de Barcelona ha condemnat un ginecòleg a pagar una multa de 200 euros a una pacient a la qual va recomanar que «es posés» una albergínia a la vagina i tornés per ser sotmesa a una exploració. Amb la sentència, contra la qual no es pot recórrer, el tribunal estima el recurs presentat per la demandant després que un jutge de Sabadell absolgués l'especialista en considerar que, amb la seva frase, no va voler humiliar ni degradar la dona. Els fets van passar en un centre públic de Montcada i Reixac. El Departament de Salut no va aclarir ahir a la tarda si ha emprès cap acció disciplinària contra el ginecòleg.

Els fets van passar el 9 d'abril del 2003 durant una visita rutinària a la consulta del ginecòleg Enric Ripoll, que treballa al CAP de Montcada i Reixac, de titularitat pública. La pacient presentava problemes de vaginitis que dificultaven la prova d'exploració, pel fet que contreia en excés els muscles vaginals tot i els intents del metge i la seva infermera per relaxar-la. Després de diversos intents infructuosos, l'especialista va acabar suggerint a la pacient que marxés a casa, s'introduís una albergínia a la vagina, i tornés després amb l'objectiu de poder ser visitada. En la seva declaració, el ginecòleg va assegurar que amb la seva frase només pretenia «relaxar la pacient» i fer-li entendre que l'albergínia pot ser un substitutiu del consolador, l'estri que sol utilitzar-se per al tractament dels problemes de vaginitis. El jutjat de primera instància va considerar que la conducta de l'acusat va ser «inadequada», però va negar l'existència de cap tracte «degradant o humiliant». El tribunal que ha estimat el recurs presentat per la pacient dissenteix del jutge i opina que la frase pronunciada pel ginecòleg és «inequívocament ofensiva i vexatòria», atesa la clara desigualtat entre tots dos, que «ni eren amics, ni compartien una relació professional d'igualtat». «Tot el contrari –afegeix la sentència–, ell era un metge que estava exercint funcions tan sensibles com ara una exploració ginecològica i, per tant, la seva posició era de domini tècnic.»

La demandant sol·licitava 3.000 euros d'indemnització per danys morals i psicològics. Al·legava que la conducta del ginecòleg la va obligar a estar dues setmanes de baixa laboral i a mantenir una abstinència sexual continuada amb la seva parella. El tribunal declara l'acusat culpable d'una falta de vexacions injustes lleus, i redueix la multa a 200 euros perquè no s'ha demostrat que la dona tingués cap afectació traumàtica ni seqüela psicològica rellevant. Contra la versió de la denunciant, la sentència no creu provat que el facultatiu li dirigís altres frases, com ara «si pretenia que els fills sortissin pel nas» o «si el marit no l'hi ficava».

Ahir ni l'ICS, titular del centre on van passar els fets, ni el Departament de Salut, que tenia la potestat per imposar les sancions en el moment dels fets, van aclarir si s'havia adoptat cap mesura disciplinària contra el ginecòleg condemnat.

Font: El Punt, edició Barcelona

R. Palou, 

10-11-2007


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: Home, podia haver estat pitjor. Li podia haver recomenat ficarse un meló. Confio que el meu uróleg no em recomani alguna cosa similar.
C.E.T.I.N.A., 12/11/2007


Opinió de l'usuari: Hi ha gent que per tal de treure calers d'on sigui son capaços de denunciar fins hi tot a sa mare. I que hi hagin tribunals que els facin cas...
kagonsen, 13/11/2007


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image