L'Ajuntament de Calonge creu que Damm ha copiat una dita local per promocionar la cervesa Estrella


Calonge.- 

L'Ajuntament de Calonge investiga si l'empresa Damm ha fet servir part d'una dita, que el calongí Patrici Clara (1860-1939) va fer gravar en un monòlit de l'entrada del poble, per a una campanya publicitària de cervesa Estrella. Fonts de l'empresa de cerveses Damm es van mostrar ahir sorpresos per la petició, i van explicar que l'eslògan és una proposta dels publicistes.

La frase original està gravada en un monòlit que Patrici Clara va fer aixecar a l'entrada del poble, com a homenatge a un dels seus fills. La frase original, que a Calonge s'atribueix a Clara, és: «Siguis qui siguis, vinguis d'on vinguis i pensis com pensis, si estàs cansat reposa... la vila de Calonge t'ofereix un seient.» La frase de l'eslògan de Damm per a la cervesa Estrella, diu: «Siguis qui siguis, vinguis d'on vinguis i pensis com pensis..., apunta't a Estrella.» El regidor de Cultura, Joan Carreras, segons l'agència Efe, iniciarà una investigació per determinar si la frase que ha fet popular a Calonge l'hisendat Clara ha estat la que ha inspirat els publicistes de Damm, l'empresa Tàndem DD, per al nou eslògan de la beguda Estrella. Segons Efe, el regidor de Cultura afirma que no busca cap compensació econòmica, només el reconeixement per a Patrici Clara. Amb tot, l'Ajuntament no descarta recórrer als tribunals al·legant drets d'autor. Segons fonts consultades per aquest diari, Joan Carreras ja es va trobar una frase semblant en un bar de Barcelona, i quan va preguntar d'on havien tret la idea als responsables de l'establiment, aquests li van comentar que ja feia temps que la tenien, i que, a més, els de l'Estrella els l'havien copiada. Precisament, fonts de Damm van destacar ahir a la tarda que aquest eslògan va ser escollit, entre moltes altres consideracions, perquè sonava molt bé: «Era una frase que ja sonava popular.» Segons aquestes mateixes fonts, els publicistes de Tàndem els van presentar aquest eslògan directament en castellà, i un dels elements que van fer-los decantar va ser que sonava bé també en català.

La perplexitat per la petició del regidor de Cultura era ahir absoluta a Damm. De tota manera, responsables d'aquesta empresa van explicar que atendran qualsevol petició de l'Ajuntament de Calonge.

Amb tot, segons Damm, serà difícil que es pugui determinar amb absoluta seguretat si la frase en aquests darrers 70 anys ha estat formulada per Patrici Clara i si realment va ser ell el primer que la va dir. «Pensem que només es tracta d'una coincidència.

La veritat és que no hi ha res més», van destacar amb sorpresa i perplexitat des de Damm.L'HERÈNCIA DE PATRICI CLARA

La zona on hi ha el monòlit ha estat remodelada per l'Ajuntament fa poc per convertir-la en una plaça enjardinada. De fet, aquesta era una de les condicions que va imposar en el seu testament Patrici Clara.

L'hisendat local va deixar quan va morir, el 1939, tot el seu patrimoni a Calonge, amb un seguit de condicions, com ara que es fes, a manera de mirador, «una escala que arribés al cel».

Fill d'una família de tapers, Patrici Clara va estudiar magisteri a Girona i va obrir a Barcelona l'Escola Cervantes, per on van passar els fills de part de la burgesia catalana de la ciutat. Els últims anys de la seva vida estan tenyits d'un punt de tragèdia. Clara va veure morir els seus fills, en poc temps de diferència, i la seva esposa.

La pèrdua de la visió i l'esclat de la Guerra Civil van marcar els seus últims anys. Patrici Clara va ser un dels alcaldes més joves de Calonge.

Font: El Punt

03-03-1999


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image