Un empleat de la cadena Wal-Mart mor aixafat per una allau humana a Nova York


Nova York.- 

Era negra nit a Valley Stream, una localitat de Long Island, a 20 quilòmetres de Nova York. Una massa humana s'apilava davant del Wal-Mart del centre comercial local. Quan s'acostava l'hora fixada per obrir la botiga el dia de màximes rebaixes de l'any, alguns van intentar arrencar les portes de les seves frontisses. El rellotge va marcar les cinc de la matinada. I es va desfermar la marabunta.

Encegats per l'ànsia, centenars de compradors es van ficar a la botiga en una allau brutal. I aquella carrera cap als televisors de plasma per uns centenars de dòlars, cap a càmeres digitals per menys de 70 o cap a electrodomèstics rebaixats, es va tornar absolutament irracional: un treballador de 34 anys va morir trepitjat per la massa.

Imatge de la barbàrie

La policia i Wal-Mart van confirmar l'incident i no van donar dades sobre la víctima més enllà d'identificar-lo com un empleat temporal de 34 anys. I el que habitualment és una imatge definitòria dels EUA i la seva cultura del consum ahir era símbol de la barbàrie. Mentre els equips d'emergència intentaven salvar la vida a l'empleat, la gent seguia corrent per aquells mateixos passadissos per fer compres. Només uns quants van parar.

"El van trepitjar 200 persones", explicava als mitjans locals Jimmy Overby, un company de feina de la víctima, que també va ser abatut per la marabunta i va haver de treure's "la gent de sobre, literalment". L'allau va deixar quatre ferits més, incloent-hi una embarassada de 28 anys que va ser ingressada en un hospital.

El succés va ser una tragèdia que va donar trist sentit a l'expressió divendres negre, com es denomina el primer dia després de la festa d'Acció de Gràcies, quan comencen les rebaixes més intenses de l'any i els comerciants arrenquen la temporada de vendes de les festes que representa entre el 25% i el 40% dels seus ingressos anuals.

Descomptes més grans

Aquest any s'han intensificat els descomptes --en alguns casos arribant a rebaixes del 70%-- i s'han avançat les vendes amb ofertes. La cadena de roba Gap, per exemple, va obrir les botigues el dia festiu d'Acció de Gràcies i moltes grans superfícies van intensificar les rebaixes.

Tot i així, les perspectives en aquest moment de crisi són forçosament més moderades que de costum. La Federació Nacional de Detallistes, per exemple, ha calculat que aquest cap de setmana compraran 128 milions de persones, set milions menys que l'any passat. I les últimes xifres de consum en roba, béns de luxe, electrodomèstics i electrònica reflecteixen caigudes de dobles dígits.

Font: El Periódico

Idoya Noain, 

29-11-2008


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image