Entre les Bahames i Cadaqués: El patronat ha fet publicitat de la Costa Brava amb una foto d'una platja tropical


image

Girona.- 

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha promocionat per mitjà d'anuncis la Costa Brava amb una imatge d'una platja tropical de les Bahames, que prové de l'arxiu d'una agència internacional. Els responsables del patronat van lamentar ahir «l'equívoc» que ha provocat aquest fet i afirmen que es tracta d'un cas «únic i excepcional» amb el qual es buscava «exclusivament el simbolisme de la petjada sobre la sorra». La foto que anuncia el Pirineu també és una imatge d'arxiu.

«On comença la Costa Brava i on comença el Pirineu de Girona?» Aquesta és la pregunta que es planteja en l'anunci. La resposta se simbolitza per mitjà de petjades sobre la sorra i la neu en dues imatges que, segons afirma el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, tenen com a objectiu únicament donar un missatge de continuïtat d'un territori que va del mar a la muntanya. La curiositat, però, és que no tenen gaire a veure amb el territori gironí. La que fa referència a la Costa Brava és una imatge de les Bahames i, segons van reconèixer ahir fonts del Patronat de Turisme, la que fa referència al Pirineu també és d'arxiu, tot i que no es va voler especificar de quin lloc concret es tracta.

UN ANUNCI «PUNTUAL»

El Patronat de Turisme va explicar ahir que el gràfic correspon a una inserció publicitària puntual, que s'ha portat a terme en algunes revistes i publicacions i que «no tindrà continuïtat». «Aquesta inserció publicitària, en la qual la importància rau en el concepte més que en el paisatge, es va dissenyar de forma puntual i única i no forma part de cap campanya publicitària», assegura.
La intenció del patronat de relacionar més la Costa Brava amb el Pirineu i oferir una imatge renovada del territori ja es va anunciar fa un temps, però es reconeix que aquests anuncis concrets no responen a l'objectiu que es tenia. El patronat assegura que «sempre ha presentat la Costa Brava en la seva realitat» i manté que, pel que fa al polèmic anunci, es tracta d'un cas «únic i excepcional».
El patronat diu que és només un «missatge»

Les fotos provenen d'una agència d'imatges internacional. Fonts del patronat van explicar ahir que s'han utilitzat aquestes imatges com a solució d'uns anuncis publicitaris i com a «missatge». El patronat estava del tot informat sobre la utilització de les fotos d'arxiu per l'anunci, segons es reconeix. Aquests anuncis coincideixen amb la celebració del centenari de la marca Costa Brava i amb un impuls de les campanyes publicitàries del territori.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, fundat l'any 1976 per la Diputació de Girona, és un organisme mixt (sector públic i privat) que té per objectiu promocionar les marques Costa Brava i Pirineu de Girona en els diferents mercats emissors de turisme.

L'EFECTE DEL "PHOTOSHOP"

Alterar la realitat per promoure les comarques gironines no és pas cap novetat. D'exemples n'hi ha hagut diversos al llarg dels anys, i si bé amb la campanya del patronat s'han portat les Bahames a la Costa Brava, també ha passat que de la Costa Brava se n'ha fet desaparèixer el que molestava. Només un exemple, tot i que se'n podrien trobar d'altres fent un repàs de les hemeroteques. Abril del 1996: El Punt titulava «Les guies turístiques de Pals fan ‘desaparèixer' les antenes de Ràdio Liberty». Com que una part del sector turístic local considerava que les antenes afectaven greument la imatge turística, van optar per substituir-les, en una imatge aèria de la platja, per la branca d'un pi que les tapava totalment. Així venien una primera línia de mar neta d'edificacions i pensaven que d'aquesta manera podrien atreure amb més facilitat el turisme.

Però l'alteració de la realitat no només s'ha utilitzat per a la promoció. També en qüestions més festives: al novembre del 2002 es publicava que la bandera espanyola de la comandància de Girona era esborrada en un díptic que la Generalitat havia editat amb motiu de la inauguració de la prolongació d'Emili Grahit fins a la Creueta. Els responsables negaven motius polítics.


Temes relacionats:

La bandera espanyola de la comandància de Girona, esborrada en un díptic de la Generalitat

La Generalitat manté que va esborrar la bandera espanyola d'un díptic oficial per seguretat de la Guàrdia Civil

Un fullet de la Junta d'Andalusia utilitza Mallorca com a reclam per visitar Sevilla

Font: El Punt, edició Comarques Gironines

M. Cabruja / D. Brugué, 

12-02-2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image