Clausurada una exposició en la qual se sacrificaven grills a Càceres


.- L'artista plàstic Ismael Alabado (Madrid, 1976) va voler representar la fugacitat de la vida i va enganxar amb silicona 1.000 grills vius a les parets d'una sala d'exposicions de Càceres. La idea era que s'anessin morint de mica en mica perquè els visitants reflexionessin sobre la transitorietat de l'existència. La mostra va obrir divendres passat, però l'agonia dels insectes va suscitar més controvèrsia que reflexió. El mateix president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va demanar ahir la retirada de l'obra. Hores després, la instal·lació va quedar clausurada.

La decisió va ser dels 19 artistes que participaven amb Alabado en l'exposició col·lectiva que acollia la sala Habana Espacio Libre. Pressionats per la polèmica provocada i per la possibilitat que la Conselleria d'Agricultura imposés una multa de 15.000 euros per «infligir patiment gratuït als animals en el seu ús com a espectacle artístic», els creadors van optar per tancar l'estança en què s'exhibia la instal·lació dels grills.

Alabado era contrari a aquesta mesura i apel·lava a la llibertat de creació per defensar el seu «concepte orgànic» de l'art. «He volgut transmetre que cada dia és el principi del final», proclamava. La seva obra, en què 4.000 grills més agonitzaven en caixes, es va beneficiar d'ajudes procedents de la candidatura de Càceres a la capitalitat cultural europea del 2016, que no obstant després també es va pronunciar a favor de la cancel·lació de la mostra.

El problema per a Alabado, que assegura que aquests insectes no poden patir per la simplicitat del seu sistema nerviós, va ser que el grinyol de la polèmica va ressonar més que el dels infortunats grills. Organitzacions ecologistes van denunciar la instal·lació poc després d'obrir, cosa que va portar la Guàrdia Civil a examinar l'obra in situ i a la Conselleria d'Agricultura a amenaçar amb una sanció que és la que al final ha motivat el tancament.


Comentari en el blog Diari de l'Absurd: Terra de bàrbars

Font: El Periódico

Carlos Ortiz, 

17-09-2010


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image