Un botiguer de Calella va escriure fa sis anys un relat on narrava el conflicte de Perejil


Calella.- 

Pere Porti, conegut botiguer de Calella, va imaginar fa sis anys que el Marroc ocupava l'illa Perejil. l'any 1996 ho va descriure en un relat de ficció, que va enviar a un concurs literari del magazine dominical de La Vanguardia, que portava per títol 20.02.2002 i que no va guanyar res. La notícia de l'ocupació de Perejil li ha fet recordar aquella narració de set planes, que encara guarda amb el mecanografiat original. Afirma que va inventar la invasió per casualitat, guiat pels coneixements del litoral adquirits en la mili a la marina i per la seva afició a la geografia i als viatges. Critica l'actuació de l'Estat espanyol en el conflicte i aposta per reprendre el diàleg.

El sorprenent episodi de l'illa Perejil sembla tret d'un guió de pel·lícula. De fet, va ser un dels arguments que va inventar el conegut comerciant de Calella Pere Porti Gallart, de 44 anys, per participar en un certamen literari, convocat per un diari de Barcelona. Es titulava 20.02.2002 i era la narració d'un viatge al futur. «M"agrada escriure i m'ho vaig inventar», recorda. En un moment de la narració, uns passatgers d'un avió amb destinació a Madrid llegeixen una de les notícies del dia: «S"agreuja el conflicte de Perejil». A continuació del relat curt, detallava la invasió de l'illa. Aquesta invasió descrita per Porti en el seu relat no és, però, el fil conductor de la història. La seva descripció de l'ocupació de Perejil difereix de com es va produir en la realitat. Ell va imaginar 200 homes «ben equipats» i amb helicòpters com a mitjà de transport ocupant l'ara famosa illa. Tampoc va encertar amb la data exacta, encara que sí amb l'any. El conegut comerciant de Calella va centrar la seva història en un capicua 20.02.2002. Només van ser una desena d'homes els que van anar a ocupar Perejil i va ser l'11 de juliol.

«És de lògica»

Quan va esclatar el conflicte entre els dos països veïns, Porti va sentir la notícia a la ràdio. En aquell moment, va pensar que el nom de Perejil li sonava però no sabia relacionar-ho. Va ser després de donar-hi moltes voltes que va pensar en aquell escrit del concurs literari.

A Porti no li ha sorprès el conflicte entre el Marroc i l'Estat espanyol. Afirma que és una actuació que podia ser «previsible» i que «entra dins de la lògica». Deixa clar, entre bromes, que no ha aconsellat al govern marroquí de portar a terme l'ocupació, així com que no és cap visionari ni vident ni estratega polític. Només un aficionat a la literatura, a escriure, i també a viatjar i a la geografia. Ho diu davant d'un enorme mapa del món que té penjat al seu despatx, ple d'objecte de diferents cultures, que té a les botigues que té al carrer Església. Va triar l'illa Perejil per la seva situació geogràfica, però també pel seu simpàtic nom. Diu que es va posar en el paper del Marroc i va pensar que l'ocupació tenia la seva lògica. Explica que té alguns coneixements del litoral perquè va fer la mili a la marina i per les seves aficions.

El comerciant calellenc és crític amb la postura que ha adoptat l'Estat espanyol en el conflicte. No comparteix que s'hagin col·locat dues banderes espanyoles a l'illa i creu que el govern espanyol hauria de retirar les seves tropes de Perejil i reestablir el diàleg. Pere Porti, que no ha estat mai al Marroc, viu amb sorpresa com aquell relat curt que llavors va passar desapercebut ara torna a l'actualitat. «Aquest matí un senyor m'ha trobat pel carrer i m'ha felicitat», apuntava ahir.

El relat traduït del castellà

"Tropes marroquines han desembarcat a l'illot de Perejil fent efectives les amenaces, que han fet mitjans de comunicació del país veí i corroborades amb la invasió de les seves aigües per les llantxes de la Marina del Marroc. El ministre espanyol de Defensa ha confirmat la notícia precisant que s'han detectat uns dos-cents homes ben equipats, així com helicòpters. El ministre va voler transmetre tranquil·litat dient que no era voluntat del govern espanyol repel·lir la invasió sinó recorre a la negociació a través de fòrums internacionals, especialment de la Unió Europea. «De moment, les accions només s'han concretat amb l'ocupació de l'illot del Perejil, en certa manera per donar sortida a la situació que es viu a Tànger, amb una infinitat de barris emergits de les onades de camperols de Rif, foragitats de casa per la sequera".


Font: El Punt, edició Maresme

Montserrat Martínez, 

20-07-2002


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image