Un jove, multat amb 3.000 euros per haver dut una bufanda independentista en la final de la copa del Rei


Barcelona.- 

Quan Sergi Massó va fer números del que li costaria assistir a la final de la copa del Rei, que el 25 de maig Barça i Athletic van disputar al Vicente Calderón, no pensava que l'excursió i el partit li sortirien tan cars. Comptava amb els 150 euros de l'entrada i amb el cost del desplaçament en cotxe compartit amb tres amics i de l'estada a Madrid. Però no amb els 3.000 euros, o 3.001, per ser exactes, d'una multa tan inesperada com insòlita.

Massó, que demà fa 26 anys –“déu n'hi do el regal d'aniversari”, lamenta–, va cometre el pecat de portar al coll una bufanda que a l'agent de la Policía Nacional que controlava el torn pel qual va entrar a l'estadi no li va agradar: una meitat decorada amb la senyera, les paraules “Països Catalans” i la creu de Sant Jordi, i l'altra, amb un ikurrin, el terme “Euskal Herria” i el símbol abertzale del lauburu. Al mig, una creu de cinc puntes i el lema “Units per la llibertat”, escrit en català i en euskara (“Askatasunaz elkarturik”).

“Em va apartar, em va demanar la documentació i jo, el seu número de placa, que no em va donar però que duia a la vista, em va insultar i al final em va fer deixar la bufanda, que es va quedar sobre una pila d'objectes que tenien allà. No va ser un comís perquè no va aixecar cap acta, però en fi...”, recorda Massó, que diu que els seus companys van entrar sense problemes i que, com que el que volia era veure el partit, va donar per perduda la bufanda, habitual en la seva indumentària quan assisteix a partits de futbol o de bàsquet des que li van regalar “fa quatre o cinc anys”, i en accedir a la graderia va donar per acabat l'incòmode episodi.

Fins divendres passat, quan li va arribar la multa a casa. De sorpresa, perquè Massó no recorda que l'agent li digués que el sancionaria. En el document, tramitat per la Delegació del Govern estatal a Madrid, a part de descriure la bufanda i dir que el jove va tenir “una actitud fatxenda i desafiant envers els agents” –ell assegura que només n'hi havia un, de policia–, se l'acusa d'haver comès una infracció greu de la llei contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. Concretament, de l'article 7.1.c, que prohibeix “exhibir pancartes, banderes, símbols o altres senyals que incitin a la violència o al terrorisme o que incloguin missatges de caràcter racista, xenòfob o intolerant”. La broma no només li pot suposar, a aquest llicenciat en biologia i màster en ciències farmacèutiques i botànica, el sou de tres mesos a la Universitat de Barcelona, on fa de becari mentre prepara el doctorat, sinó també la prohibició d'accedir a recintes esportius durant mig any. Un problema greu, perquè Massó fa d'entrenador i àrbitre de waterpolo i és speaker de l'Atlètic Barceloneta.

Divendres, Massó presentarà un recurs i, en paral·lel, Solidaritat (SI), partit en què milita, denunciarà l'instructor de l'expedient, Joaquín Pavía, i la delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, per presumptes delictes de prevaricació administrativa i vulneració de drets fonamentals “com és el cas del dret a la llibertat d'expressió”, va precisar Uriel Bertran. El secretari general de SI entén que la sanció “va contra l'estat de dret i contra tota la jurisprudència”, i demostra que l'Estat “practica la xenofòbia anticatalana”.

Font: El Punt Avui

Ivan Vila, 

18-07-2012


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image