Enderroquen il·legalment Cal Noi després d'una persecució policial pels carrers de Torredembarra


Torredembarra.- 

No ha estat la forta pluja la que ha enfonsat el conegut edifici de Cal Noi, a Baix a Mar. Un dels últims vestigis de l'arquitectura tradicional del barri marítim de Torredembarra, que no va sucumbir a l'onada d'urbanització salvatge del litoral els anys seixanta, ha estat víctima d'un afer rocambolesc. Una empresa, Miramar-94 SL, l'ha aterrat tot i la prohibició de l'Ajuntament i després d'una persecució policial.

Molts forasters recordaran Cal Noi -també conegut com Cal Colet- per l'antic restaurant que hi havia, però si l'edifici ressaltava en el perfil d'apartaments i cases de pisos de Baix a Mar és perquè ja no queden a Torredembarra gaires mostres de l'arquitectura senzilla. Concretament, només hi ha dos edificis més que recordin físicament el paisatge i la cultura pescadora de la Torredembarra de sempre.

l'Ajuntament ha fet esforços per conservar aquest edifici del segle XIX i l'ha inclòs com a immoble susceptible de ser catalogat pel pla especial de millora urbana de Baix a Mar -que s'ha d'executar amb el nou pla general-. Malgrat això, els plans dels propietaris (i autors de l'enderroc) són ben diferents. De fet, els va ser concedida la llicència d'enderroc l'octubre del 2001, perquè l'anterior pla general hi permetia aixecar un edifici de quatre plantes. El cas és que, a causa d'un llarg procés de desnonament de l'inquilí, els va passar el termini legal. Aleshores, amb el nou pla general en mà, l'Ajuntament va decretar la paralització de l'enderroc.

La sorpresa va ser que quan la Policia Local es va presentar dimarts a la tarda a Cal Noi per lliurar la corresponent ordre, la representant de l'empresa Miramar-94 SL va fugir esperitada amb el cotxe. Els agents no van poder atrapar-la i tampoc no la van localitzar al seu domicili. Així que van tornar a Cal Noi. La segona sorpresa va ser que una excavadora ja havia començat impunement la feina. Els agents van reiterar l'ordre de paralització a la responsable de l'empresa, que en un primer moment es va tornar a negar a complir l'ordre de l'Ajuntament. Finalment, es va poder aturar l'aterrament. El regidor d'Urbanisme, Josep Bargalló, va explicar que l'Ajuntament ha decidit denunciar l'empresa pels presumptes delictes de desobediència greu als agents de l'autoritat i contra la seguretat del trànsit. «De moment, ho hem precintat i ho netejarem de runa. El jutge decidirà si es pot restituir l'edifici o el que cal fer. Considerem que tenien la llicència caducada», va dir Bargalló.

Font: El Punt, edició Camp de Tarragona

10-10-2002


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image