A Reus malmeten l'escultura de Gaudí quan intentaven netejar-ne els grafits amb àcid, i s'haurà de tornar a la foneria


Reus.- 

l'Ajuntament de Reus ha hagut de retornar a la foneria l'escultura d'Antoni Gaudí que hi havia al carrer de l'Amargura. l'obra d'Artur Aldomà, que es va inaugurar el 21 de juny passat, va quedar malmesa quan, probablement un veí de la zona, va intentar netejar amb àcid els grafits amb què algú havia empastifat l'escultura. Va ser pitjor el remei que la malaltia. l'obra ja va aparèixer plena de grafits fa unes setmanes, però en aquella ocasió es va poder netejar sense problemes.

l'escultura d'homenatge a l'arquitecte ja ha estat traslladada a la Foneria Ginfer, que la va veure néixer. Els treballs de neteja, que segons asseguraven ahir els responsables del taller probablement obligaran a tornar-la a desmuntar i refer, es podran allagar durant quinze dies, segons va informar l'Ajuntament a través d'un comunicat de premsa. l'escultura va ser víctima d'un altre acte vandàlic comès per una o més persones que van fer-hi pintades amb un esprai al banc sobre el qual reposa la figura del Gaudí adolescent, a la mateixa figura i en algunes de les boles metàl·liques amb les quals es pot jugar. Probablement un veí de la zona va intentar netejar amb algun producte químic les pintades, però l'àcid no tan sols va eliminar la pintura sinó que va acabar cremant el metall. El conjunt escultòric ha quedat malmès i una d'aquestes boles ha quedat inutilitzada. l'Ajuntament col·locarà un cartell al lloc on fins ara hi havia l'escultura per informar els vianants que l'obra ha estat retirada temporalment per la reparació dels danys.

Els treballadors de la foneria que repararà l'escultura de Gaudí explicaven ahir que els actes vandàlics en escultures de la ciutat no són nous, i recordaven que fa un temps van haver de reparar el conjunt escultòric de la plaça de les Basses. En una ocasió, expliquen, fins i tot l'escultura va acabar a terra.

l'Ajuntament de Reus ha abordat en diferents ocasions el problema de les pintades i fins i tot s'ha entrevistat amb representants dels grafiters per arribar a algun acord. En aquest mandat i després d'una allau d'accions vandàliques que van inundar de grafits les parets de la ciutat, els responsables municipals van oferir als grafiters alguns espais de la ciutat per tal que els joves hi poguessin pintar murals. Igualment, l'Ajuntament afirmava que actuaria de manera exemplar contra aquells que fessin pintades fora dels espais establerts. l'acord va permetre, durant un temps, que es reduís el nombre de pintades; però lluny d'eradicar-los, els grafits han continuat apareixent a les parets de la ciutat.

Font: El Punt, edició Camp de Tarragona

Eduard Vallès, 

17-10-2002


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image