El constructor de l'Ajuntament de Badalona va posar-hi un escut incomplet perquè no cobrava


Badalona.- 

Un detall atribuït a l'enuig amb què l'arquitecte va afrontar el tram final de la construcció de l'Ajuntament ha portat polèmica a Badalona, un segle i mig després de la finalització de l'obra. La coloració de la façana, fins ara grisa, ha deixat al descobert que un dels sis escuts de Catalunya que adornen els dos capitells està incomplet. Mentre els responsables de la recent restauració advoquen per la conservació del detall, alguns demanen la restitució del que consideren una ofensa.

Francesc de Paula del Villar, arquitecte municipal de Badalona a mitjan segle XIX, va acabar la construcció de l'Ajuntament molt empipat per les imposicions que li va fer l'alcalde de l'època, Josep Viñas, i perquè no cobrava. l'enuig de l'arquitecte va arribar a tal extrem que va decidir posar només tres barres a un dels sis escuts fins ara incolors que coronen els dos capitells de l'entrada a la casa consistorial. És l'escut que queda més a l'esquerra en el capitell de la banda de mar. Les dues coses -l'enuig i el detall- s'han descobert un segle i mig després arran de la remodelació de la Casa de la Vila. El buidatge previ de l'edifici va permetre recuperar un document en què Francesc de Paula del Villar es queixava de no haver cobrat un dels terminis de la quantitat pactada per fer l'obra -40.000 rals de l'època-. d'altra banda, l'acabat final de la restauració va fer possible la descoberta de la firma de Del Villar, un detall inapreciable fins ara, quan s'ha decidit donar color a algunes parts de la façana. Els escuts, ara pintats amb els colors de la senyera, porten les barres esculpides en relleu.
Ahir, la secció local d'ERC va presentar una instància en què demana la restitució del que considera un error dels restauradors actuals. És el que pensen la majoria de veïns quan miren enlaire -l'altra tesi apunta a un despreniment de l'extrem esquerre de l'escut- i el que ha portat de cap alguns regidors, conscients que retirar les bastides que han tapat la façana fins fa poc provocaria una polèmica que tot just ara s"acaba d'encendre. Josep Maria Massot, arquitecte municipal, ha aprofitat una polèmica que també s"esperava -«serà un element per animar les tertúlies», ironitza- per donar a conèixer la realitat. Defensa aferrissadament conservar el que ell considera una peculiaritat i un detall original del seu molt llunyà antecessor en el càrrec. De moment, tots dos -Del Villar i Massot- han aconseguit els seus propòsits: donar a conèixer la veritat i animar les tertúlies que al cap d'un segle i mig encara es conserven, com l'escut incomplet, al centre de Badalona.

l'edifici, pagat a terminis

l'ajuntament de Badalona va costar 40.000 rals pagats a terminis, o almenys això és el que estipulava el contracte firmat pel secretari municipal, Lluís Rovira, i per l'arquitecte Del Villar, i que Josep Maria Cuyàs i Tolosa va reproduir en un dels volums de la seva Història de Badalona. l'edifici el va encarregar l'alcalde de l'època, Josep Viñas, que va accedir al càrrec després d'haver fet fortuna a Cuba. És una reproducció de l'Ajuntament de Vilaclara, on Viñas tenia plantacions de tabac.

Font: El Punt, edició Barcelonès Nord

05-06-2003


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image