Impulsen a Banyoles la campanya «Planta't el burro» com a resposta al símbol del toro espanyol


Banyoles.- 

Farts de veure toros amb banderes espanyoles de fons i que es multipliquessin els objectes de les fires dedicats a aquesta famosa imatge d'una beguda alcohòlica, dos amics del Pla de l'Estany van decidir fer un adhesiu del burro català com a rèplica al toro. Tot va començar com una broma entre amics, però la idea es va difondre tant que es calcula que ja s'han venut uns 3.000 adhesius. l'èxit es percep especialment a Banyoles, on en molts cotxes ja hi ha clavat el nou símbol de catalanitat.

La campanya reivindicativa s'ha denominat Planta"t el burro i pretén «lluitar contra el centralisme uniformitzador expressat en símbols com el toro o la matrícula espanyola», s"assegura a la pàgina web d'aquesta campanya.

Jaume Sala i Àlex Ferreiro són els ideòlegs d'aquesta campanya tan original que ha aconseguit un gran èxit a Banyoles i a la resta de la comarca del Pla de l'Estany. «És una bona manera de lluitar contra el toro de manera subtil, perquè un que no se senti català no pot portar el burro», assegurava Sala. També destaca que la campanya s"adiu molt amb la manera de fer dels catalans, «sense estridències i des de la moderació». A més, aquest impulsor de la campanya prefereix desvincular qualsevol interpretació possible de la política, però admet que «la dura etapa centralista del PP» va ser una de les motivacions per tirar endavant la fabricació d'aquests adhesius.

Els impulsors de la idea consideren que l'acceptació que ha tingut la iniciativa demostra clarament que faltava un campanya d'aquest tipus.

Actualment, els principals punts de venda dels adhesius continuen concentrant-se a Banyoles, però aquesta setmana també se"n poden trobar en algunes llibreries i comerços de Girona i en alguna botiga a Vic i Barcelona. Vista la demanda dels adhesius, que es venen a 1,20 euros, els dos promotors de la campanya i els seus col·laboradors estan preparant l'edició d'adhesius més petits i la confecció de samarretes per completar els productes de la campanya Planta"t el burro.

«Fa gràcia veure els cotxes amb la teva idea»

Van començar fent 50 adhesius per fer una gràcia i per repartir entre els amics. Però de seguida es va esgotar la primera producció pel boca orella i van haver de començar una producció més gran per satisfer la demanda creixent. La popularitat, amb majúscules, de la campanya al Pla de l'Estany es va fer evident amb la presència d'adhesius i una pancarta a la barraca del Centre Excursionista a les Festes de Sant Martirià de Banyoles. «Fa gràcia veure el primer cotxe amb l'adhesiu a fora de Banyoles», garantia Jaume Sala. Assegura que tant ell com l'altre impulsor, l'Àlex Ferreiro, estan molt sorpresos per l'èxit que ha tingut la seva iniciativa i perquè tenen molts col·laboradors per repartir els adhesius per les botigues o per configurar la pàgina web. Sala afegeix que no han volgut caure amb radicalismes i per això han evitat vincular el burro amb banderes, perquè hi hagi més ciutadans que es puguin sentir identificats amb aquest símbol creat per aquests dos joves, un de Porqueres i l'altre de Banyoles.

Després del «GI» i el «CAT» a les matrícules

La campanya d'adhesius del burro català ha començat a Banyoles però de mica en mica s"estén per la resta de comarques gironines. Aquesta iniciativa és comparable amb les campanyes del GI i el CAT a les matrícules dels cotxes, que van tenir diferent sort. Des de fa 11 anys les matrícules incorporen de manera oficial el denominatiu «GI». La lluita va anar precidida de més de 27.000 signatures i amb l'ajuda d'El Punt, que va repartir més de 130.000 adhesius. Una altra polèmica i una altra campanya a les matrícules es va produir el 2000, quan els vehicles van incorporar la famosa «E», seguint les directrius europees. Arran d'això, es va iniciar una campanya del «CAT», que va tenir molt menys ressò i seguiment ciutadà i, actualment, ja es veuen pocs turismes amb l'estampació del «CAT». La campanya del burro neix absolutament des de la societat i no persegueix res més que mostrar de forma pacífica i sense rebombori la catalanitat, a través d'un adhesiu d'un burro, com a representació d'una espècie autòctona de gran importància a Catalunya.


Font: El Punt

Dani Vilà, 

04-04-2004


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: Fenomenal! estupendu!
Ñu, 13/05/2009


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image