Maragall compra una càmera d'un sol ús en un carrer de Jerusalem i fotografia Carod amb una corona com la de Crist


image

Jerusalem.- 

La instantània que passarà a la història d'aquest viatge oficial de Pasqual Maragall a Israel i Palestina no la va fer un fotògraf, sinó el mateix president. Va ser a la sortida del Sant Sepulcre, pels carrers de Jerusalem. Maragall i el líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, passejaven distesos i al primer se li va acudir entrar en una botiga de souvenirs, d'on va sortir amb una càmera de fotos d'un sol ús i una corona d'espines de les que els turistes s'emporten per rememorar la que Jesucrist va portar en el calvari i la crucifixió. La va donar a Carod, aquest se la va posar i Maragall va procedir a immortalitzar la imatge. Després va repetir la broma amb el conseller d'Economia, Antoni Castells.

No hi havia periodistes en aquell moment, però sí càmeres. El que era una broma es va convertir en material sensible en una zona on la tensió religiosa i política està sempre a flor de pell. Fonts de l'entorn del president van reconèixer que el gest, tret de context, podria ser mal acollit per alguns sectors cristians. De fet, a Barcelona, el democristià Josep Antoni Duran Lleida, líder d'Unió Democràtica de Catalunya, va qualificar l'escena d'"espectacle vergonyós" i va acusar els protagonistes de "fer el pallasso", a més de demanar-los respecte "cap als cristians i el marc que significa justament Jerusalem per a aquestes persones".

El recorregut pel vell Jerusalem, que va incloure la visita al Mur de les Lamentacions, va ser el punt final d'un matí marcat per les emocions. Després de reunir-se amb el viceprimer ministre i titular d'Indústria, Comerç i Treball israelià, Ehud Olmert, Maragall, Carod i el publicista Lluís Bassat, un dels organitzadors del viatge, van visitar el recentment estrenat Museu de l'Holocaust.

El museu mostra una innombrable relació d'històries personals, dades i fotografies que fan evident l'Holocaust. Gairebé a la part final del recorregut, Bassat no va poder contenir les llàgrimes al llegir les actes oficials dels nazis on es confirma que uns familiars seus van ser assassinats pel Tercer Reich.

Un altre cop les banderes

Al final de la visita, Maragall va fer una ofrena floral a les víctimes de l'Holocaust. Aquesta vegada, amb Carod present, ja que no hi havia cap bandera espanyola a la vista. Tot i això, es va repetir l'incident de la vigília amb el ram de flors utilitzat en l'ofrena a Yitzak Rabin. També ahir, la corona tenia una banda amb els colors de la senyera, però, afegida amb agulles, la bandera espanyola. Discretament, una persona de l'Ambaixada espanyola a Tel Aviv es va encarregar d'eliminar l'afegitó abans de l'arribada del president, perquè incloïa per "error" el lema Generalitat de Catalunya, segons fonts diplomàtiques.

Tot i això, el Ministeri espanyol d'Exteriors ha demanat a l'ambaixador a Israel, Eudaldo Miralpeix, que investigui per què va desaparèixer la banda amb els colors espanyols. "Es tracta sens dubte d'un error, perquè l'ambaixador va donar instruccions precises" que en la corona hi figuressin totes dues banderes, van assenyalar fonts del ministeri. La vigília s'havia atribuït a una iniciativa de la floristeria l'afegitó de la bandera espanyola.

Font: El Periódico

Josep Tordera, 

21-05-2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image