Maragall admet que la fotografia amb la corona d'espines va ser una «estupidesa»


Barcelona.- 

Pasqual Maragall va reconèixer ahir que va cometre una «estupidesa» deixant-se retratar a Jerusalem mentre fotografiava el líder d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, amb una corona d'espines al cap. D'aquesta manera, el president de la Generalitat va acceptar la invitació del cap de l'oposició, Artur Mas, de disculpar-se davant de tots els catalans per una broma que CiU i el PP van convertir en l'exponent del desprestigi en què ha caigut el govern. El president del PP, Josep Piqué, va arribar a reclamar a Maragall que renunciï a ocupar la màxima representació de Catalunya. El President, en canvi, va retreure a l'oposició que intenti aprofitar els incidents per amagar la transcendència del seu viatge a Israel i Palestina i els èxits obtinguts.

Segona disculpa de Pasqual Maragall per la imatge que des de divendres passat ha quedat del seu viatge oficial a Israel, Palestina i Jordània. La primera la va adreçar a l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, però ahir Artur Mas li va recordar que no només ha ferit els sentiments dels cristians, sinó també del conjunt dels catalans que, segons ell, van quedar «avergonyits per un comportament impropi del president de la Generalitat». Maragall va acceptar el retret i no va tenir inconvenient a tornar a demanar excuses: «Realment va ser una actitud que no venia a tomb de res, que era, podríem dir-ne, una estupidesa.»

El cap del govern, però, es va revoltar davant la crucifixió a què va intentar sotmetre'l Josep Piqué, que li va recordar que ell no és «un turista qualsevol», li va desqualificar tota la política exterior de la Generalitat i li va arribar a demanar que «destitueixi» els membres del servei de protocol responsables de la fotografia amb la corona d'espines. «I perquè no es pot destituir a vostè mateix perquè, si no, també hauria de ser destituït», va concloure Piqué, tot i que aquestes paraules les va pronunciar després que el president del Parlament, Ernest Benach, li hagués retirat el so del micròfon per haver-se excedit en el temps per debatre amb Maragall.

El president de la Generalitat es va plantar en aquest punt. Va acusar CiU i el PP de voler reduir el viatge «a una colla d'anècdotes» i els va puntualitzar que «el prestigi de Catalunya no depèn d'una foto». Mas es va mostrar d'acord, però no es va estar de recordar a Maragall que la bona imatge internacional de Catalunya és un llegat que li ha deixat l'expresident Jordi Pujol i que ara a ell li toca «fer una reflexió sobre com s'exerceix la presidència de la Generalitat». Maragall va defensar la importància del seu desplaçament al Pròxim Orient amb vista a la conferència euromediterrània que acollirà Barcelona els dies 27 i 28 de novembre i pel fet que Catalunya pugui tenir veu en el procés de pau entre israelians i palestins. El President, a preguntes d'ERC, també va deixar la porta oberta a la futura creació d'una conselleria d'afers estrangers.


Tema relacionat: Maragall es disculpa amb l'arquebisbe Sistach pel «malentès» sobre la corona d'espines

Font: El Punt

Vicenç Planella, 

27-05-2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image