El Parlament «debat» l'adscripció política de Superman: és de dretes el superheroi?


image

Barcelona.- 

El diputat d'ICV-EUiA Jordi Miralles va intentar demostrar ahir al Parlament que Superman és de dretes difonent un petit dossier explicatiu i il·lustrat. L'origen de l'anècdota es remunta a dimarts en el ple, quan Miralles va sentenciar que el nucli dur de les propostes liberalitzadores del president de CiU, Artur Mas, li havien sonat «més de dretes que Superman». Ho va fer enmig del seu discurs mentre defensava una proposta de resolució per modificar la llei de l'Estatut dels Treballadors.

El diputat de CiU Antoni Fernàndez Teixidó li va demanar tot seguit que ho argumentés. Va replicar a Miralles que qualificava la intervenció de Mas «de dretes» amb «el mateix rigor que comporta suposar que Superman és un home de dretes». I va preguntar: «Ens podria aclarir en què fonamenta políticament que el senyor Superman sigui un senyor de dretes, diputat?» El coordinador general d'EUiA va respondre ahir a la demanda repartint desenes de còpies d'uns fulls grapats i aplegats sota el títol de Per què Superman és de dretes? Poc després de rebre el document, Fernàndez Teixidó va anunciar que en el pròxim ple provarà que el dolent de les pel·lícules de Superman, Lex Luthor, «és d'esquerres».

Els fulls aporten nou raons que justifiquen l'afirmació de Miralles, i es complementen amb imatges simbòliques que els doten de més credibilitat.

Superman és de dretes perquè el seu mateix nom, «superhome», significa «un home molt superior als altres», diu el text. I això evidencia, segons el diputat d'ICV-EUiA, que el superheroi constitueix «un veritable prototip ideològic de la dreta». També el defineix com l'«encarnació d'un ens superior i transcendent que arriba al món per salvar la humanitat», ja que els habitants de la Terra són incapaços de fer front de manera col·lectiva a les seves necessitats, drets i reptes.

Pel coordinador general d'EUiA, Superman és també un exemple de «com la dreta entén la societat», ja que l'existència d'un ésser superior facilita que s'accepti «la renúncia a exercir el poder democràtic». A més, és un exponent del «culte a la força», una força «benefactora, protectora i elitista».

El superheroi és igualment un prototipus del masclisme perquè protegeix la dona, que inevitablement «s'enamora de la seva superioritat i es deixa portar per la seva força superior». Però no només això. Alhora és un «símbol del poder imperial i de l'americanisme del domini del món que, ara -afegeix el document- ens vol vendre la dreta extrema dels Estats Units».

L'heroi còmic i cinematogràfic representa igualment una «societat dividida entre el bé i el mal» i l'«individualisme», perquè no resol problemes col·lectius sinó que té per costum actuar «sobre el moment i el cas individual».

Miralles remata el text amb una imatge de Superman mirant el cel, i amb una frase que no dóna lloc a equívocs: «Superman resol els conflictes des dels miracles, amb una gran càrrega religiosa.» Per això Josep Maria Pelegrí, secretari general d'Unió Democràtica i diputat de CiU, es va preguntar als passadissos del Parlament amb el document a les mans si Superman és un socialcristià.

Font: El Punt

Odei A. Etxearte, 

23-12-2005


Opinions dels usuaris sobre aquesta notícia:

Opinió de l'usuari: nomes felicitar-vos per la page, i dir que em va de conya per una seccio que fem a la radio.
flaixbac, 23/12/2005


Opinió de l'usuari: Gràcies. Celebro que t'agradi L'Absurd Diari i que us faci servei a la ràdio. No oblidis fer-nos propaganda :-) Per cert, a quina emissora esteu? Salut!
Tonidal, 23/12/2005


Les opinions d'aquesta noticia estan tancades al tenir més d'un any d'antiguetat.

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image