image

Guionista, actor de cinema i de teatre, autor de llibres, protagonista de programes de ràdio i de televisió, Julius Henry Marx, conegut popularment com a Groucho Marx, és una de les figures cabdals de l'humor. La seva habilitat i enginy en l'ús de les paraules, la seva incontinència verbal capaç de trencar tots els convencionalismes de la societat benpensant de l' època el van convertir en un personatge singular dins el món de l'espectacle. Els duels verbals amb en Chico o amb la Margaret Dumont feien honor al seu nom artístic de Groucho, que prové de l'anglès “grouch“ (rondinaire, emprenyador, malcarat).

Nascut a Nova York el 1890, el més famós dels germans Marx va debutar als quinze anys com a cantant solista i més tard, amb en Chico, en Harpo i en Zeppo, es va dedicar al vodevil anant perfilant el seu personatge caracteritzat per un bigoti pintat, unes ulleres sense vidres, un cigar havà i un divertit caminar amb les cames arronsades i amb les natges quasi tocant els talons. Del teatre va passar al cinema rodant un total de 26 pel·lícules, quinze d'elles amb els seus germans, com ara les memorables “Sopa de ganso“, “Un dia a les carreres“ i “Una nit a Casablanca“. També va fer diferents programes a la ràdio, entre ells “Flywheel, Shiyster and Flywheel“ i “The Pabst Show“ i a la televisió ( “You bet your life“, “Tell it to Groucho“ etc). Igualment va escriure diversos llibres com “Groucho i jo“ i “Memòries d'un amant sarnós“.

Aquesta àmplia trajectòria professional va ser premiada amb un Grammy i un Oscar i per damunt de tot amb les riallades i els aplaudiments de milions de persones.

El 19 d'agost del 1977, Groucho va optar per fotre el camp d'aquest món deixant les següents instruccions: “Quan mori vull que m'incinerin i que el deu per cent de les meves cendres siguin abocades damunt el meu empresari“.

En homenatge a Groucho, L'Absurd Diari us ofereix una selecció de les seves frases més cèlebres.image De tot


image El món de la parella


image El món de les arts


image La filosofia de la vida


image

Plana principal

Visita el nostre
blog: Una mirada
crítica a l'actualitat

image image

Vols rebre els nostres titulars per correu-e? Clic aquí!

Fundat el 1998

II època

image