Els aturen a la frontera perquè duen el CAT i acaben emmanillats confosos per terroristes


La Jonquera.- 

El president del Centre Cultural Català de Perpinyà, Josep Serra, i la seva dona, Dolors Serra, van ser emmanillats i encanonats durant una hora i mitja ahir a la frontera de la Jonquera en ser confosos per terroristes després que els aturessin en un control de la Policía Nacional perquè duen el CAT a la matrícula del cotxe. La parella, originària de Barcelona, va denunciar els fets al jutjat de guàrdia de Figueres i assegura que els van retenir injustificadament per una vella ordre de recerca i captura relacionada amb la seva militància en la lluita antifranquista. Finalment, la parella va poder marxar amb el CAT enganxat sobre lF de les plaques de matrícula franceses. La Policía Nacional no va donar ahir la seva versió dels fets.

Els fets van ocórrer cap a dos quarts de 12 del migdia dahir, quan Josep i Dolors Serra de 50 i 48 anys es van trobar amb un control fronterer a lA-7 mentre anaven de la població on viuen, Baó prop de Perpinyà , a Figueres. Segons la seva denúncia, van ser aturats en un control de la Policía Nacional i un agent els va dir que «no és legal» dur el CAT a la matrícula i que si volien continuar la marxa lhavien de treure. La parella es va negar a treure ladhesiu i va dir a lagent que a lEstat francès no han tingut mai cap problema, cosa a la qual aquest va respondre que si no el treien avisaria els Mossos i els posarien una multa de 30.000 pessetes, assegura Josep Serra.

Davant la seva negativa, lagent va demanar-los la documentació i poc després va tornar «contentíssim» amb dos policies més armats, els van emmanillar i els van comunicar que estaven detinguts per col·laboració amb banda armada.

Una hora i mitja

Durant una hora i mitja, la parella assegura que va estar emmanillada amb les mans a lesquena i amb un agent armat apuntant-los. També els van regirar tot el cotxe, mentre els deien: «Segur que portes alguna cosa, digues-nos-ho.» Al final, cap a la una del migdia, un dels agents els va comunicar que podien marxar i els va dir «que ho sentia molt, però que com podien comprendre ho havien de comprovar tot».

Tot i que asseguren que en cap moment van rebre cap explicació per part de la Policía Nacional, Josep Serra i Dolors Serra que és funcionària de lAjuntament de Perpinyà , tenen la sospita que la policia els va confondre per terroristes perquè quan el 1974 van decidir marxar cap a la Catalunya Nord tenien diverses diligències obertes per la seva militància antifranquista. «Vam refugiar a casa alguns amics bascos», asseguren. De fet, Dolors Serra ja va ser detinguda durant un mes el 1978 per aquests fets en tornar a Catalunya. «El que no entenc és que et puguin criminalitzar a partir de portar el CAT», assegura Serra, la qual opina que els agents es van deixar portar per una informació antiga i que actualment no té cap validesa. «No s"adonen que si fóssim terroristes intentaríem passar desapercebuts i no aniríem amb el CAT a la matrícula perquè ens aturessin?», remarca enutjada. La parella nord-catalana va poder continuar el seu viatge sense multa i amb el CAT a la matrícula.

Posar la denúncia, una epopeia

Posar la denúncia contra la Policía Nacional no va ser una feina fàcil per a Josep i Dolors Serra. Asseguren que després que els deixessin marxar van trucar els Mossos dEsquadra perquè anessin fins a la Jonquera per poder denunciar els fets. Van fer diversos intents, però tots obtenien per resposta que «tenien massa feina i no podien anar-hi», segons Josep Serra. Els van donar com a opció acudir a la comissaria de Figueres o directament al jutjat i van decidir-se per la segona via. Poc després de les dues arribaven al jutjat de guàrdia, però cinc minuts tard hora de dinar . Com que no tornaven a obrir fins a les 5, van optar per recórrer a la comissaria dels Mossos. En el primer intent, sempre segons la seva versió, afirmen que els van intentar convèncer que sho repensessin i que davant la negativa els van dir que tornessin més tard «per poder parlar amb el seu cap». Una hora i mitja més tard els van dir que entenguessin que «era una cosa delicada una denúncia contra una policia feta en una altra policia». «Una agent va acabar dient-me que em podia multar per dur el CAT», diu Josep Serra, que passades les cinc va optar per tornar al jutjat, on en pocs minuts va acabar podent formalitzar la denúncia.

Per Europa sense problemes

Josep Serra i Dolors Serra es mostraven sorpresos ahir per la repercussió que va tenir ahir el fet de portar el CAT tapant lF de França a les dues plaques de matrícula del seu cotxe. Asseguren que fa molt temps que passen setmanalment per la frontera a la Jonquera i que mai shavien trobat amb cap problema. És més, fa poc han fet un viatge per diferents països dEuropa, sense que en cap punt fronterer els hagin posat impediments per circular amb el CAT. «Hem creuat la frontera de Bulgària a Sèrbia, de Sèrbia a Croàcia, hem passat per Eslovènia i lúnic punt en què vam haver de donar explicacions és en entrar a Itàlia, on ens van preguntar què volien dir les sigles i els vam dir que dúiem el CAT de Catalunya i vam poder passar», relata Josep Serra.

«No ens ha passat res enlloc i ens passa en arribar a Catalunya», lamenta Serra, que és president del Centre Cultural Català de Perpinyà. Tant Josep Serra, com la seva dona, Dolors Serra que és qui conduïa en el moment de ser aturats per la Policía Nacional a la frontera de la Jonquera , remarquen, a més, que ni tan sols els gendarmes francesos els han cridat mai latenció per haver tapat lF de la matrícula amb un adhesiu del CAT.

Fuente: El Punt, edició Comarques Gironines

Robert Carmona, 

26-08-2001


Opiniones de los usuarios sobre esta noticia:

Opinion del usuario: EL CAT SOLO SE PUEDE LLEVAR PEGADO FUERA DE LA PLACA DE LA MATRICULA Y PUNTO. ES ENUNCIABLE SI NO ES ASI, Y QUE LOS MOSSOS SE HAGAN LOS CIEGOS, NO IMPLICA QUE SEA LEGAL HACERLO, LUEGO PASA LO QUE PASA , QUE SALIS FUERA DE CATALUÑA, BIEN A ESQUIAR A HUESCA, A COMER UN ARROZITO A CASTELLON , OS PARA LA GUARDIA CIVIL O LA POLICIA LOCAL DE POR ALLI , Y OS METE UNAS DENUNCIAS DE NO TE MENEES. SI OS DENUNCIAN DE VACACIONES EN ALMERIA POR LLEVAR EL CAT TAPANDO LA E , ES DECIR, RECTIFICANDO ADREDE UNA MTRICULA, TAMBIEN LLAMARIAIS A LOS PERIODICOS DICIENDO ES QUE NO NOS QUIERES, ES QUE EL PP LES HA DICHO QUE SOMOS MALOS, ES QUE NOS ODIAN, `PUES SI, SEGURAMENTE MAS DEUNO Y MAS DE UN MILLON PENSAMOS EXACTAMENTE ESO
bussio28, 15/10/2006


Las opiniones de esta notícia estan cerradas.

Lee nuestros
titulares a través
de RSS

image image

¿Recibe nuestros
titulares por
e-mail?. ¡Click!

Fundado el 1998

II época

image